Welke lamp past bij jouw woonkamer?

Zeker wanneer je gaat verhuizen naar een andere woning, zie je het interieur van je woonkamer misschien al helemaal voor je. Je weet precies welke stijl je de kamer wilt gaan geven, ziet de kleuren in je hoofd al voor je, en hebt zelfs al bepaalde meubelstukken of accessoires uitgezocht, al dan niet alleen in je hoofd. Grote kans dat er ook iets heel belangrijks is waar je nog niet over hebt nagedacht, en waar je nog helemaal geen beeld bij hebt: de lampen. In veel interieurs zijn zij een beetje een ondergeschoven kindje, iets dat ‘ook nog even’ gedaan moet worden. Zonde, want juist lampen kunnen echte sfeerbepalers zijn in je interieur.

Wat is praktisch gezien de beste keuze?

Bij het uitzoeken van lampen moet je op meerdere dingen letten. Het belangrijkste is echter dat zij praktisch zijn. Lampen hebben nu eenmaal een duidelijke functie, de boel verlichten, dus het is belangrijk dat zij deze goed uit kunnen voeren.

Zorg er daarom vooral voor dat je lampen genoeg licht geven om de hele ruimte te verlichten. De makkelijkste manier om dat te doen is door te kiezen voor één of meerdere ‘basislampen’ die snel en makkelijk voor voldoende licht zorgen zodat je alleen in ieder geval min of meer kunt zien. Daarnaast ga je accenten aanbrengen. Hoekjes waar je extra licht nodig hebt, bijvoorbeeld bij een stoel waar je gaat lezen of boven de eettafel, van extra licht voorzien. Of spullen die je graag extra op wilt laten vallen extra licht geven.

Lampen moeten op meerdere manieren praktisch zijn. Je moet er ook voor zorgen dat ze je niet hinderen. Geen hanglamp op een plek waar je een grote kans loopt om je hoofd ertegen te gaan stoten, bijvoorbeeld. Maar ook geen tafellamp op een tafeltje dat toch al erg vol staat, of waar je maar moeilijk bij kunt komen om hem aan te zetten.

Kijk goed naar de sfeer

Heb je uitgezocht wat praktisch is, qua verlichting? Dan is het zaak om ook goed naar de sfeer te gaan kijken. Zoek lampen die passen bij de rest van je interieur. Wil je lampen die niet echt opvallen, of kies je juist voor echte blikvangers?

Ook de kleur en de intensiteit van het licht zijn van groot belang. Te zwak en je krijgt de hele kamer niet verlicht. Te sterk en je zal er maar lastig bij tot rust komen. Te wit en je hebt het gevoel dat je op kantoor of in een ziekenhuis bent beland. Te warm en de sfeer wordt wel erg vergelijkbaar met die in een restaurant of casino. Ga op zoek naar de juiste balans voor jouw woonkamer, voor de sfeer die jij wilt bereiken. Dat kan soms even een zoektocht zijn, maar wel eentje waar je vele jaren plezier van zal hebben.