Vloerverwarming op hout: is dat mogelijk?

Wil jij jouw huis graag verwarmen met vloerverwarming? Dat is een goed idee, want vloerverwarming kent veel voordelen. Zo verwarmt het de ruimte geleidelijk en is het een stuk zuiniger dan radiatoren. Maar heeft jouw huis een houten vloer? Dan zitten er een aantal haken en ogen aan, maar gelukkig is het wel mogelijk. Hieronder vertellen wij je meer over vloerverwarming op een houten vloer.

Natbouw vs. droogbouw

Bij het kiezen van vloerverwarming kom je de begrippen ‘natbouw’ en ‘droogbouw’ gegarandeerd tegen. Het verschil zit ‘m in de manier waarop de vloerverwarming wordt gelegd. Bij natbouw vloerverwarming wordt er boven op de vloerverwarming een dikke laag cement gestort. En zo’n laag cement weegt nogal wat. Bij droogbouw vloerverwarming wordt er niet gewerkt met natte materialen, zoals de naam eigenlijk al doet vermoeden. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van beton of cement. Dat betekent dat de vloer niet zo zwaar wordt, en de houten ondervloer dus niet zo veel gewicht hoeft te dragen. 

Bij een houten constructievloer is het dus aan te raden om de natbouw vloerverwarming achterwege te laten, en in plaats daarvan te kiezen voor droogbouw vloerverwarming. Zo weet je zeker dat de vloer niet te zwaar wordt en dat de vloer dit nog steeds kan dragen.  

Voordelen droogbouw vloerverwarming

Bovendien heeft droogbouw vloerverwarming ook een boel voordelen. Zo is de installatie van een droogbouw vloerverwarming zo gepiept. Bovendien verspreidt de warmte zich veel sneller en de buizen hebben meer ruimte om zich heen. Dit zorgt ervoor dat de buizen zich kunnen uitzetten of kunnen krimpen zonder dat dit barsten in de vloer zal veroorzaken. Ook zal de vloer niet heel veel centimeters worden opgehoogd, wat ook erg prettig is. Wel liggen de prijzen van droogbouw vloerverwarming vaak water hoger dan natbouw vloerverwarming, maar natuurlijk hangt dat af van het aantal vierkante meters wat er gelegd moet worden. De prijzen hiervan kun je vinden op ‘droogbouw vloerverwarming prijzen’.

Zo ga je het beste om met vloerverwarming

Het is dus gelukkig wel mogelijk om op een houten vloerconstructie vloerverwarming te plaatsen. Dat betekent dat je heerlijk kunt genieten van warme voeten! Maar om zo goed mogelijk te kunnen profiteren van vloerverwarming, moet je rekening houden met een aantal zaken. Zo moet je de vloer wel goed isoleren, anders gaat er onnodig veel warmte verloren. Ook is het verstandig om de vloerverwarming uit te zetten wanneer je niet thuis bent. Nog meer tips om het beste om te kunnen gaan met jouw vloerverwarming lees je op woneninfo.nl.