De 10 leukste bezienswaardigheden in Parijs

Kunst, mode, architectuur, eten en cultuur komt allemaal samen in Parijs. Hierdoor zal Parijs nooit vervelen, hoe vaak je er ook naartoe gaat. Er is altijd wel wat te doen mede door de prachtige bezienswaardigheden die je er kunt spotten. Hieronder zetten wij de tien leukste bezienswaardigheden Parijs voor je op een rij.

1. Eiffeltoren 

Natuurlijk staat de Eiffeltoren op nummer een: hét iconische beeld van de Franse hoofdstad. Of eigenlijk van heel Frankrijk zelf. Het beeld gaat 317 meter de lucht in, maar zal bij extreme kou 10 tot 15 centimeter krimpen. Veel mensen zijn tegenwoordig dol op het beeld, maar niet iedereen was dol op de Eiffeltoren toen hij er eenmaal stond. Veel mensen noemden het in 1889 dan ook de ‘tragische lantaarn’, maar gelukkig is dat nu veranderd naar ‘ijzeren dame’. Al jarenlang trekt deze toren miljoenen toeristen en het is zelfs een van de meest bezochte monumenten ter wereld. 

2. Arc de Triomphe

Aan het einde van de Champs-Élysées en de andere elf straten vind je de Arc de Triomphe, op een rotonde. Deze ereboog is gebouwd voor Napoleon ter ere van al zijn overwinningen. Deze boog werd in 1806 gebouwd en was pas na een kleine dertig jaar klaar. De boog is zo’n vijftig meter hoog geworden en is daarmee de hoogste van Europa. Wist je dat je de Arc de Triomphe kunt bezoeken? Vanaf het dak heb je een memorabel uitzicht over Parijs. 

3. Notre-Dame

In het centrum van Parijs vind je de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal oftewel: de Notre-Dame. Deze is gebouwd aan de hand van de gotische stijl en binnen in het gebouw bewaart men drie relikwieën van Christus. Dat zijn de doornenkroon, een van de nagels waarmee Christus is gekruisigd en een stuk uit het kruis. Toch werd de Notre Dame pas echt wereldwijd bekend toen Victor Hugo een boek over de kathedraal had geschreven genaamd ‘De Klokkenluider van Notre Dame’. Helaas is de Notre-Dame nog altijd gesloten sinds de grote brand in 2019.

4. Seine

De Seine die door Parijs stroomt vormt eigenlijk het middelpunt van de stad. De rivier stroomt namelijk voor zo’n twaalf kilometer door de stad. Je kunt zelfs op een boot stappen en via de Seine door heel Parijs varen. Wanneer je een rondvaart op de Seine boekt kom je langs alle hoogtepunten die Parijs te bieden heeft. Zo kom je onder andere langs de Eiffeltoren, de Notre-Dame en het Louvre. 

5. Sacré-Coeur

Wanneer je in Parijs bent moet je ook zeker langs de Sacré-Coeur gaan. Dit is een basiliek die is gebouwd voor de christelijke martelaars. Deze basiliek vind je op de heuvel van Montmartre in het achttiende arrondissement. Klim vooral op de trappen, neem hier plaats en geniet van het prachtige uitzicht over Parijs. Daarnaast zijn de straten rondom de basiliek ook zeker de moeite waard om eens doorheen te struinen.

6. Paleis van Versailles

Zo’n twintig kilometer van Parijs vind je het Paleis van Versailles, in het dorpje Versailles. Gelukkig is de verbinding met het openbaar vervoer prima waardoor Versailles een leuk uitje is wanneer je tijdelijk in Parijs bent. Het gebouw van binnen én van buiten is adembenemend. Vooral de Galerie des Glaces-zaal is prachtig. Bovendien staat het Paleis en het park van Versailles op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

7. Eglise Saint-Germain-des-Prés

In het zesde en zevende arrondissement van Parijs vind je de prachtige wijk Saint-Germain-des-Prés. Hier vind je ook de oudste kerk van Parijs. Het bouwwerk stond er namelijk al in 513 na Christus, maar is meerdere keren veroverd door Vikingen waardoor het telkens gerestaureerd moest worden. Helaas verkeert de kerk dus niet helemaal in originele staat, maar alsnog mag dat de pret niet drukken.

8. Louvre

Het wereldberoemde Mona Lisa moet je gezien hebben wanneer je in Parijs bent. Dit kunstwerk vind je in het Louvre, dat zich bevindt in het eerste arrondissement van de stad. Naast het werk van Leonardo da Vinci vind je ook de Venus van Milo. Het Louvre is het grootste museum ter wereld en bovendien ook het meest bezochte museum ter wereld. Zeker de moeite waard om te bezoeken dus.

9. Jardin du Luxembourg

De Luxemburgse tuinen, in het Frans ook wel Jardin du Luxembourg genoemd, is een prachtig stadspark in het zesde arrondissement. Je kunt lekker rondstruinen door dit park en de honderden beelden bewonderen die deel uitmaken van het park. Daarna kun je neerploffen op een terrasje. Je bent namelijk niet zomaar uitgekeken op de tuinen: de tuinen hebben een oppervlakte van wel 25 hectare. 

10. Palais Garnier

Theaterliefhebbers opgelet: ga langs het Palais Garnier! Dit operahuis stamt uit 1861 en is daarmee ook het oudste van Frankrijk. Dit gebouw staat in het negende arrondissement en is daarmee ook het mooiste gebouw in dit gebied. Je zult versteld staan van het vele goud dat er is gebruikt, evenals wit marmer en rood fluweel.