Dit gereedschap moet je zeker in huis hebben!

Een huishouden kan niet zonder gereedschap. Er is altijd wel iets wat gerepareerd moet worden en veel van deze klussen kun je prima zelf doen zonder externe hulp. Dan is het wel handig om een goede basisvoorraad aan gereedschap in huis te hebben. In deze blog lees je wat er in iedere gereedschapskist hoort te zitten.

Een gereedschapskoffer

Het allerbelangrijkste onderdeel van jouw gereedschapsset is de gereedschapskoffer. Een gereedschapskoffer beschermt je gereedschap, ordent het gemakkelijk en zorgt ervoor dat je alles altijd in een keer bij de hand hebt.

Een ideale gereedschapskist bestaat uit twee delen. Bovenin heb je vakjes om kleine accessoires te bewaren en onderin heb je een groter vak om groter gereedschap in te bewaren, zoals schroevendraaiers, hamers en ander handgereedschap.

Klein handgereedschap

Dit gereedschap vormt het beginpunt van je gereedschapskist. Handgereedschap is namelijk ideaal voor de kleine klusjes in huis en heb je bij bijna elke activiteit wel nodig. Waar moet je dan in investeren? In ieder geval in verschillende soorten hamers. Start met een gewone hamer. Dit is een hamer met een hamerkop van metaal en vaak voorzien van een houten steel. Deze hamer kun je inzetten om spijkers mee in hout te slaan. Heb je dunne gipsmuren? Dan kan een rubberhamer ook handig zijn. Rubber is wat zachter materiaal waardoor er minder beschadigingen ontstaan.

Verder mag een set schroevendraaiers in verschillende maten en vormen niet ontbreken. Er zijn veel sets te koop met verschillende schroevendraaiers. Kijk hierbij vooral goed of de kop van de verschillende schroevendraaiers varieert. Je hebt minimaal een kruiskopschroevendraaier en een sleufschroevendraaier nodig.

Ook een ringsleutelset is erg handig om in je gereedschapskist te bewaren. Een set bevat verschillende ringsleutels van verschillende afmetingen. Zo weet je zeker dat je altijd een ringsleutel hebt voor de schroeven of moeren die je moet aandraaien. Investeer ook zeker in een goede tangenset, zoals een combinatietang en een platte neus tang.

Elektrisch gereedschap

Voor het zwaardere werk is het fijn om een elektrisch gereedschap te gebruiken. Een van de meest gebruikte apparaten is toch wel de elektrische schroefboormachine. Verder kan een schuurmachine erg handig zijn als je een grote verfklus op het programma hebt staan die niet met de hand voor te schuren is.

Staan er grote klussen op het programma, zoals de verbouwing van een woning? Dan kun je ook niet zonder een zaagmachine en een slijpmachine. Deze apparaten ga je zeker nodig hebben bij een verbouwing en zijn de investering dan ook dubbel en dwars waard.

Accessoires

Als laatste is het handig om te investeren in kleine accessoires die het leven van een klusser gemakkelijker maken. Koop bijvoorbeeld een extra dik potlood om dingen mee af te meten. Ook een meetlint en waterpas zijn cruciaal bij het klussen. En om snel door te kunnen werken, is een scherp stanleymes ook erg handig.