Snel en goedkoop energie besparen

Energie besparen in huis kun je op talloze manieren doen. Dit begint al bij enkele kleine en simpele aanpassingen. Met het besparen van energie help je niet alleen het milieu, het is ook nog eens goed voor je portemonnee. Genoeg reden dus om vandaag nog te beginnen met duurzaam wonen en energie besparen. In dit artikel geven we jou een paar praktische tips.

Slimme lampen

Het overkomt iedereen wel eens, je vergeet het licht uit te doen. Pas als je na een tijd weer de kamer binnenloopt, kom je erachter dat je dit even is ontschoten. Niet erg, maar wel als het te vaak gebeurt. Door de lampen altijd uit te doen wanneer je een kamer verlaat en hierbij stil proberen te staan, kan je al heel wat energie besparen. Daarnaast is het verstandig om kleine lampen, zoals bureaulampen, in plaats van grote lichten te gebruiken. Zorg er ook voor dat je jouw huis voorziet van spaar- of ledlampen. Dit is een eenvoudige manier waarop je nog meer kunt besparen.

Sluipverbruik voorkomen

Ook als een apparaat in de stand-by modus staat, gebruikt deze nog steeds stroom. Hier is een naam voor, namelijk ‘sluipverbruik’. Sluipverbruik zorgt voor ontzettend veel ongemerkt stroomgebruik. Hier kan eenvoudig op bespaard worden.

Sluipverbruik voorkomen doe je door apparaten helemaal uit te zetten wanneer je deze niet meer gebruikt. Ook het gebruik van een stekkerdoos is een handige tip. Een stekkerdoos zorgt er namelijk voor dat je meerdere apparaten allemaal met één makkelijke handeling uit kunt schakelen. Zo hoef je de stekkers niet allemaal meer één voor één uit het stopcontact te halen.

De slimme thermostaat

Een groot deel van je energierekening bestaat waarschijnlijk uit gasgebruik. Het meeste gas dat je verbruikt zit in de verwarming van je woning. Er zijn verschillende manieren waarop je op je gasgebruik kunt besparen. Een slimme thermostaat is daar een voorbeeld van.

Een slimme thermostaat kan je verwarming automatisch lager of uitzetten wanneer je slaapt of niet thuis bent. Daarnaast heeft de thermostaat je een goed inzicht in je verbruik. Hierdoor kun je makkelijker zien op welke punten je veel verbruikt en waar je eventueel op kunt besparen. Met een slimme thermostaat bespaar je veel zonder dat je comfort verliest.

Zuinige apparatuur

Moderne elektrische apparaten verbruiken een stuk minder stroom dan de oudere modellen. Overweeg daarom om je oude apparaten te vervangen voor een nieuwe versie. Het grootste deel van je energie gaat op aan witgoed. Dit is een verzamelnaam voor de huishoudelijke apparaten in je woning. Denk hierbij aan een vaatwasser, de droger, de wasmachine en de vriezer.

Bij het aanschaffen van een nieuw apparaat is het belangrijk om op het energielabel te letten. Dit label geeft aan hoe energiezuinig het product is. Kies voor apparaten met energielabel A+++, deze verbruikt het minste energie.

Je woning isoleren

Warmteverlies in huis is onaangenaam en kost veel extra energie. Isolatie kan warmteverlies voorkomen. Je kunt je woning isoleren kun je doen door vloer- dak- of muurisolatie te plaatsen. Ook isolatieglas helpt warmteverlies voorkomen. Dit soort isolatie plaatsen moet je vaak uitbesteden aan experts. Echter kun je zelf je huis al deels eenvoudig isoleren door tochtstrippen op de kieren van deuren en ramen te plakken.